Hibaüzenet

  • Warning: include_once(/home/-www/fcesztergom.hu/htdocs/fcesztergom_hu/themes/engines/phptemplate/phptemplate.engine): failed to open stream: No such file or directory include_once() függvényben (/home/-www/fcesztergom.hu/htdocs/fcesztergom_hu/includes/theme.inc 209 sor).
  • Warning: include_once(): Failed opening '/home/-www/fcesztergom.hu/htdocs/fcesztergom_hu/themes/engines/phptemplate/phptemplate.engine' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') include_once() függvényben (/home/-www/fcesztergom.hu/htdocs/fcesztergom_hu/includes/theme.inc 209 sor).

Új sportigazgató Esztergomban

Fontos változást jelenthet be klubunk, ugyanis áprilistól szerződést kötöttünk Terjék Lajos sportigazgatóval.

1. Köszöntünk az FC Esztergomnál! Milyenek az első benyomásaid a klubról, az itteni környezetről?

- Az első benyomásaim pozitívak. Hatalmas lehetőségeket látok a klubban, persze rengeteget kell dolgoznunk ahhoz, hogy azon a szinten legyünk amit elvárok.

2. Kérlek mutasd be egy kicsit eddigi pályafutásodat!

- Újpesti vagyok és a klub saját nevelésű labdarúgójaként itt lehettem profi labdarúgó 1998-ban. Ezután kerültem 2001-ben a Videotonhoz, majd 16 évnyi légiós pályafutás következett. Izrael, Németország és a pályafutásom nagyobb részét Cipruson töltöttem. 2017-ben véget értek az aktív éveim és Dorogon volt lehetőségem a jelenlegi szerepkörömben kipróbálni magam.

3. Mióta és hogyan kerültél a klubbal, illetve az FC Esztergom tulajdonosával kapcsolatba?

- Már 2 évvel ezelőtt kapcsolatba kerültem a klubbal, ebben nagy része volt Szivák Krisztiánnak, aki gyermekkori csapattársam volt Újpesten. Szerettem volna kapcsolatot kialakítani Dorog és Esztergom között, de ez sajnos ilyen-olyan okok miatt nem sikerült.

4. Szokták mondani, új vezető, új irány! Milyen filozófiában hiszel és melyik irányba szeretnéd a klubot terelni?

- A munkában hiszek. Képtelen vagyok amatőr keretek között dolgozni. Szeretném ha ez a csapat napról-napra fejlődne. Játékosként is egy kreatív ember voltam és a vezetői pályafutásomat is ez jellemzi majd. A klub a kezeim alatt egy olyan pályára kell hogy álljon ami a profizmus felé vezet. Erős utánpótlás és NB-s szintén működő felnőtt csapat. Ezek az első lépések.

5. Sportigazgatónak érkeztél, a futballszurkolók számára bemutatnád a pozíció fő feladatait, nehézségeit?

- A sportigazgató egy szakmai vezető. Kijelöli a klub számára a megfelelő utat a fejlődés felé. A munkám közel sem egyszerű. Feladataim közé tartozik a felnőtt csapat edzőjének kijelölése, a játékosok felkutatása, az utánpótlás felépítése, a kommunikáció és a kapcsolattartás. Természetesen ezen kívül is vannak feladataim, de talán ezek a legfontosabbak.

6. A közel egy hónap alatt biztosan sok a munka. Hogyan telik egy átlagos munkanap az FC Esztergomnál?

- Változó hogy mikor kezdődik egy napom. Általában attól függ mikor és hol van az első találkozom. Esztergom az elsődleges és fő terület, amivel még kell ismerkednem, de rengeteget megyek külső helyszínekre és mérkőzésekre hiszen ez is a feladataim közé tartozik. A napom vége késő este, sok a teendő, de rendkívül élvezem, mert az álmom egy gazdaságilag és szakmailag is jól működő klub felépítése.

7. Milyen célokat fogalmaztatok meg a klub tulajdonosával az előttünk álló időszakra? Gondolunk itt a rövid -és a középtávú feladatokra!

- A rövid távú célok egyszerűek. Szeretnénk a klubot elmozdítani arról a holtpontról ahova az utóbbi időben került. Hosszabb távon - ahogy azt már az előbb is mondtam - egy jól működő klub kialakítása a cél. Számomra Esztergom egy kirakat projekt lehet, ahol megtudjuk mutatni mindenkinek, hogy egy jól megtervezett klub, ahol mindenki tisztában van a feladatával és egyfelé húz eredményes és sikeres lehet. Én tényleg hiszek ebben és mindig a megoldásokat keresem nem a problémákat.

8. A klub évek óta hagyományosan az első osztályba is nevel fiatalokat, az egyik erőssége az utánpótlás tehetségek felkutatása és nevelése volt. Ebben tervezel-e változtatásokat? Illetve egy fiatal számára milyen további lehetőségek lesznek a továbbfejlődésben?

- Igen. Az utánpótlás képzéssel van talán a legkevesebb probléma, habár itt is van hova fejlődni... A fiatalok számára kínálnunk kell egy olyan opciót - amennyiben úgy döntenek, hogy profi labdarúgók szeretnének lenni - erre van lehetőség. Itt a felnőtt csapat fejlesztésére gondolok. Kialakulóban van egy életpálya modell, ami képes lesz elkísérni a fiataljainkat óvodától a felső oktatásig. Ezen kívül is tervezek módosításokat, de ezeket szépen lassan megismerheti majd mindenki. A kommunikáció szintén fontos része lesz a klub fejlesztésének.

9. Milyen változásokat tervezel a klub működtetésében és szervezeti felépítésében?

- A klub szerkezeti felépítése nem az én feladatom. A szakmai munka igen. Természetesen amennyiben a tulajdonos kíváncsi az ötleteimre ezzel kapcsolatban szívesen megosztom vele a külföldi tapasztalataimat. Azonban a szerkezet kialakításánál mint ahogy minden másnál a végső döntés az övé.

10. A mai fiatalok hamar elvesznek a magyar futball számára! Miben lehet változtatni, hogy ez a tendencia pozitív irányban változzon? Mivel lehet a gyerekek fejlődését még segíteni?

- Összetett a kérdés. Elsősorban a szülőknek kell megértetniük, hogy ez nem egy gyerekmegőrző. Amennyiben a gyerekek eléggé elszántak és profik akarnak lenni itt vannak a legjobb helyen. El kell érnünk azt, hogy megértsék mi itt nemcsak sikeres labdarúgókat, hanem sikeres embereket akarunk nevelni. És itt a nevelésen van a fő hangsúly. A fiataloktól pedig rengeteg lemondással jár, ha ezzel szeretnének foglalkozni. Aki erre nincs felkészülve esélye sincs ezen a pályán. Azonban megéri úgymond beáldozni pár évet fiatalon, hiszen 10-15 év alatt egy nyugodt életet biztosíthatnak maguknak és a családjuknak. Higgyék el nekem erre egyetlen sportág sem képes. Tapasztalatból mondom. Azzal foglalkozni amit szeretünk egy kiváltság, nagyon kevesen tehetik ezt meg. Nem véletlen, hogy a futball a legnépszerűbb sport a világon. Az volt, ma is az és az is marad. Gondoljunk csak a 2016-os Eb-re. Mi mindent adott egy ilyen siker az országnak, az embereknek. Nem megbántva a többi sportágban dolgozókat, de erre egyikük sem képes. Ez az amit még kell értenünk a szülőkkel és a gyerekekkel.

10+1. Az első csapat kérdése mindig meghatározó egy klub életében. Jelenleg a magyar negyedosztályban található a csapat a saját utánpótlásából építkezve. Vannak-e olyan célok, hogy a magyar futball térképén jól látható helyen legyen az FC Esztergom? Mi kell ahhoz, hogy a csapat ütőképesebb legyen? Miben kell fejleszteni a klubot, hogy eladhatóbb legyen egy játékos számára?

- Olyan NB-s múlttal rendelkező klubnak mint amilyen az FC Esztergom szégyen, hogy megyei szinten szerénykedik. A felnőtt csapat egy klub legfontosabb eleme. Itt van a kifutási lehetősége az utánpótlásnak és a későbbiek folyamán a klub gazdasági fejlődésének is fontos része. Hatalmas terveim vannak a felnőtt csapattal ez nem titok és ez volt a legelső kérésem a tulajdonos úr felé is. Meg kell találnunk az anyagi feltételeit a fejlesztésnek, ami a legnehezebb feladatunk mivel a csapat megyei szinten van. Egy olyan város mint Esztergom megérdemel egy profi csapatot. Én ezt tartom az egyik elsődleges feladatomnak.

10+2. Végül, hogy látod megvalósíthatóak az elképzeléseid? És mivel lennél elégedett, ha az FC Esztergom...?

- Szeretek mindig magasabb célokat kitűzni az elvártnál. Amivel elégedett lennék? Minimum NB2. Talán most úgy érzi mindenki. hogy ez túlzó elképzelés, én viszont ahogy korábban is mondtam a munkában hiszek. Olyan emberekkel akarok együtt dolgozni, akik osztoznak ebben az álomban és ezért mindent meg is tesznek. Mert végső soron a mi feladatunk, hogy minél több fiatalunk elérje és megélje az álmait.

Köszönjük a bemutatkozó interjút és munkádhoz sok sikert kívánunk!